Nyár a SZOFIA Nyugdíjas Klubban

Írta: Molnár Gábor 2014.09.28 07:59

2014 januárjában, egyik klubtársunk hívta fel a figyelmünket a Hercegszántó határában lévő búcsújáró-helyre, melynek neve: hercegszántói Máriakert kegyhely.

Utána olvasva a helynek a következő információkra leltem: a kegyhelyen egy kút található, amely már az 1800-as évek eleje óta létezik. Az egyik helybéli földművesnek (kaszásnak) e kút vizében megjelent Szűz Mária képe a kisded Jézussal, majd hirtelen változott a kép és akkor a földműves Szent Annát vélte látni Máriával. Másnap a jelenés megismétlődött, amikor is Kisboldogasszony ünnepe következett. Az 1830-as években egy fűzfa tetején ismétlődött meg a jelenés, melyet követően az akkori kalocsai érsek – a jelenéseket kivizsgálva – 1838-ban a helyszínt felszentelte és búcsúhellyé nyilvánította. 1877-től a helyiek saját erőből építgették a környezetet, majd 2008-ban felállításra került itt egy 10,53 méter magas Mária szobor, melyet ma a világ legmagasabb Mária szobraként tartanak nyilván.

A kegyhelyen minden hónap 13-án 15 órakor Fatimai szentmise kerül bemutatásra.

Klubunk is egy ilyen napon (jún.13.) látogatott el a kegyhelyre. Délelőtt, útban Hercegszántó felé, rövid pihenőt tartottunk Soltvadkerten, a híres fagyizónál. Majd utunkat folytatva, Baján betértünk a kis szerb templomba, ahol a bajai görögkatolikus hívők jönnek össze a liturgiák alkalmával. A templom szépségéről a mellékelt fotók tanúskodnak.

Közös imánkat követően (mivel római katolikus útitársaink is voltak), spontán látogatást tettünk a főtérhez közeli római katolikus templomban, ahol a csodálatos faragott szárnyas oltárban gyönyörködhettünk. Mindezek után a bajai Sugovica étteremben elfogyasztottuk az ebédünket, és így folytattuk utunkat Hercegszántóra.

Megérkezvén körbe jártuk a kegyhelyet, az 1800-as évek óta meglévő kutat, a jelenések színhelyét, a korabeli kis kápolnát, a csodálatosan rendezett, parkosított, több hektáros területet (a búzamezők és egyéb terményekkel bevetett mező közepén), és nem utolsósorban a Mária szobrot. Bekapcsolódtunk a szentségimádásba, majd a szentmisébe, ami egyben bérmálással egybekötött szertartás volt, Bábel Balázs püspök celebrálásában.

A hazafelé vezető úton az úti csomagokból előkerültek a maradék sütemények, gyümölcsök, melyeket mindenki végigkóstolt, majd köszöntöttünk és éltettünk két házaspár útitársunkat, akik ötvenedik házassági évfordulójukat ünnepelték.

Augusztusban a befőzési szezon közepén, befőttekkel ajándékozzuk meg, a kecskeméti Karol Wojtyla ház étkeztetésért felelős részlegét.

Az év első felében klubunk két versmondóval részt vett a nyugdíjasok városi versmondó versenyén, indulunk majd a bibliai vetélkedőn, számítógépes tanfolyamot végzett két klubtársunk, és ugyancsak ketten elvégezték a Harmadik Kor Egyeteme első szemeszterét.

Legközelebb szeptemberben tervezünk közös kirándulást Máriapócsra, továbbá egy közeli biofarmot is készülünk meglátogatni.

Remélem, hogy más nyugdíjas klubok hasonló, talán még sokkal gazdagabb programokról tudnak beszámolni. Szívesen olvasnánk róla, akár még ötletekkel is segítve egymást.

Szeretettel üdvözöllek benneteket, Isten áldását kérem mindannyiunkra.

Kecskemét,2014. július 27.

Dr.Polgár Lászlóné

Klubvezető

Ui.: A Hercegszántó Máriakert Kegyhelyről (Vodica) részletesen olvashattok a: http:/facebook.com/vodica.mariakert oldalon.